Nytt från mig, augusti 2021

 
Aborren under rivning

Fram till nu har vattnet för de flesta Skellefteåbor kommit från älven via vattenverket Aborren. År 2011 insjuknade tusentals Skelleftebor sedan de druckit dricksvatten från Abborverket innehållande Cryptosporidium.

Sedan dess UV-behandlas vattnet från Abborren. Verket har nu bytts ut mot det nya Guldstadens vattenverk som ska vara säkrare.

 
 
 

Dricksvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel. I Skellefteå kommun kommer det från 25 olika vattenverk.

 Vi har tillgång till dricksvatten dygnet runt direkt i kranen. Det är gott, hälsosamt, lokalproducerat och kostar bara i ett genomsnitt 3 öre per liter. I priset ingår även skydd av vattentäkter, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.

Hur ofta reflekterar du över att vi har rent vatten direkt i kranen? Varje dag när det rinner som det ska? Eller tänker du bara på det vid de få tillfällen då vattnet är avstängt eller kanske när du har varit utomlands och fått köpa flaskvatten?

 
 
Södra Lasarettsvägen 22 augusti 2021
Gatan under ombyggnad
 
 
Köpmangatan 22 augusti 2021
Bygget av Höderskrapan under progress.
 
 
Om 17 dagar ska den efterlängtade invigningen av Kulturhuset Sara ske.
Det ska bli otroligt spännande att med egna ögon se allt som har byggts 
 
 
Kulturhuset Sara och The Wood Hotell
 
 
 
Karin och jag med gondol upp till Hafjell i Øyers kommun, Norge
 
 
Carolina och jag tog en åktur i den häftiga Flåkrypa berg- och dalbanan, "Il Tempo Extra Gigante". Ivo Caprino var en känd norsk filmregissör och mannen bakom Norges största filmsuccé genom tiderna, Flåklypa Grand Prix.
 
 
Lillehammer Kirke. 5 augusti 2021
 Kyrkan från 1882 i nygotisk stil.
 
 
Lillehammer Konstmuseum
 
 
Jacob Bratland (1859-1906.)
Fiskare, målades 1889
 
 
 
Harriet Backer (1845 - 1932)
Läxförhör, målades 1888.
 
 
Christian Krogh (1852-1925).
Lotsen tar seg en röyk, 1912
 
 
Birkebeiner med kongabarnet.
av konstnär Sivert Donali. 
 
Birkebeinerrennet Norges svar på Vasaloppet

Birkebeinerrennet är en längdskidåkningstävling i Norge. Det hade premiär 1932 och blev en del av Worldloppet när Worldloppet grundades. Loppet som brukar åkas i mars ingår numera i Ski Classics

Det speciella med tävlingen är att varje deltagare enligt reglerna under hela loppet ska bära en ryggsäck som väger minst 3,5 kg. Detta ska symbolisera prins Håkon, sedermera norsk kung, som år 1206 som spädbarn färdades denna sträcka med hjälp av två birkebeinar.

 

Birkebeinerrennet startades 1932 till minne av turen som birkebeinarna Torsten Skevla  och Skjervald Skrukka år 1206 gjorde med prinsen Håkon Håkonsson (född 1204).

 Numera startar Birkebeinerrennet alltid i Rena och slutar i Lillehammer. Loppet är 54 km och går i klassisk stil. 1976 infördes en egen damklass.