Handväskor mot rasism

 Växjö den 13 april 1985, tog fotograf Hans Runesson denna historiska bild, en bild som spreds som en löpeld världen över... Ett gäng skinheads med nazistsympatier demonstrerar i Växjö, mot detta protesterar en dam som själv överlevt koncentrationslägrens fasor genom att som protest handgripligt svinga sin handväska mot en av nazistsympatisörerna, kvinnan heter Danuta Danielson. Bilden var tydlig, Växjö var en stad där man gick man och kvinna ur huse för att jaga bort rasisterna.
 
Kvinnan med handväskan fick sedan symbolisera antirasism och invandrarfientlighet... något som konstnär Susanna Arwin tog fasta på och gjorde en skulptur med denna bild som förlaga...
Susanna Arwins skulptur "Damen med handväskan"... Meningen var nu att skulpturen skulle ställas upp i samma gathörn i Växjö där händelsen ägde rum... Men Centerpartiets Eva Johansson kulturnämndens ordförande i Växjö sa blankt nej... Hon menade att alla skulle då tro att i Växjö sprang alla tanter omkring och var förbannade och slogs med sina handväskor...
Själv tycker jag att Eva Johansson och hennes parti tog ett fegt beslut... Här hade man en rejäl chans att visa upp Växjö som en stad där främlingsfientliga grupperingar inte hade något att hämta.
 
"Tantfullnes"
Susanna Arwin är förtjust i tanter, Här på kulturväven i Umeå finns hennes tantarmé, alla med handväskor.
Att placera ut handväskor på allmänna platser har blivit ett nytt sätt att visa sin ståndpunkt mot rasism, nazism och främlingsfientlighet... En symbolhandling som har sin grund i Hans Runessons bild på när som Danuta Danielson för 30 år tillbaka svingade sin handväska mot en skinhead i Växjö.
Hej tanten... Här är det bäst att hålla i handväskan i ett järngrepp... Han som sitter bredvid verkar ju vara full i fan.
Naken man med handväska... springer för livet... Vem är det som jagar honom?
Broad Street Bullies Pub... Men grabbar den där handväskan ser mer ut som en soptunna...