Dopp i Gryta på mitt sätt

GOD JUL på er alla som brukar titta in på min blogg...
Hoppas att helgen ger er inspiration och njutning så ni orkar med
det kommande året 2020
 
Det är väl bara en gång om året som man äter Dopp i Gryta?
Eller finns det någon som har denna delikata rätt som vardagsmat
och äter det någon gång då och då?
 
 
 
Jag kokar upp 2,5 liter vatten i en kastrull
med fem buljongtärningar i
2 tärningar oxbuljong
1 tärning hönsbuljong
1 tärning fiskbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
 
brödet blir korntunnbröd denna gång från Stöde.
en stor klick smör som smälter
när du lägger det första doppade brödet på tallriken.
 
Till detta skinka och ett stort glas julmust.
 
NYTTIGT... nja, men det är bara en gång per år då...
 
 
I södra Sverige söder om Dalälven doppar man vörtbröd
obegripligt om du frågar mig iallafall...
 
Följande står det om dopp i Gryta på wikipedia

Dopp i grytan är bröd som doppats i varmt skinkspad och som äts som tillbehör till annan mat. Rätten förekommer traditionellt i Sverige i julfirandet vilket även har lett till att den 24 december ibland kallas för ”dopparedagen”.

Efter att man har avlägsnat fettkakan på det kalla skinkspadet kokar man ihop det till en lagom salt buljong.

Man kan krydda med lite salvia, som alltid är bra till maträtter där fläsk och fett ingår. Brödet som doppas brukar ofta vara vörtbröd. Brödet bör inte vara alltför färskt.

I norra Sverige brukar ofta tunnbröd, men helst ljusugnsbröd, användas och rätten kallas då ibland för blöta. Brödet kan då antingen doppas i buljong eller mjölk. Denna variant av dopp i grytan äts vanligen ihop med skirat smör och skinka och kan ätas året om.

Att äta bröd på detta sätt var förr vanligt på grund av att det hårda brödet blev mer lättuggat.

Vanligtvis används en hålslev för att ta upp brödet ur skinkspadet.

 
Dopp i Gryta,