Båstnäs Bilkyrkogård, Årjängs kommun

"Skroten är privat område. Gå runt och titta, fotografera är inget problem. Men vill ni köpa delar eller har frågor Ring! Plocka ej av delar eller förstör."
 
 
 
 
Hallå alla ni som älskar att titta på S K R O T !
Jag hade på min färd mot Norge noga planerat att stanna en natt i Töcksfors. som ligger ett par kilometer ifrån gränsen mot Norge... jag tog in på Turistgården där och efter att jag installerat mig i rummet tog jag fram Google Maps och ställde in rutten mot Båstnäs.... 
Från Töcksfors kör man via Västra Fågelvik cirka 25 kilometer på krokiga och backiga grusvägar snart kommer man fram till en skylt där det står Här slutar allmän väg, då befinner du dig i Båstnäs och bilkyrkogården.
 
Det är verkligen ingen turistattraktion med vägbeskrivningar, skyltar och informationsbroschyrer.

Det är du som får göra din egen väg för att finna allt som människan glömt och naturen gömt.

Ett Annorlunda Turistmål.
 
 
Monument från en tid som varit, ja så kan man sammanfatta intrycket man får efter man vandrat här och funderat hur i all världen alla dessa cirka tusen bilar hamnat här i denna avkrok.
 
 
Det känns precis som om man vandrar omkring på en kyrkogård...
smala stigar leder mellan bilarna som dom flesta är från 40-, 50- och 60-talet.
Ivanssons Bilskrot handlade med bilar och reservdelar,
Kunderna var oftast norrmän som efter kriget hade ont om reservdelar och bilar .
Rune Ivansson var den som från början drev skroten tillsammans med brodern
Tore fram tills hans bortgång 2014.

 

Hit kommer människor från hela Europa för att uppleva och fotografera, nu har även svenskarna fått upp ögonen för detta annorlunda turistmål i Sverige.
 
 
 
 
 
 
 
Det var en hel människor samtidigt som jag var där, bland dom en dansk vid namn Peter Andersen, Han jobbar i Oslo och brukar nångång varje år ta en tur hit till Båstnäs, själv renoverar han gamla bilar, han har lagt ner mycket jobb på Volvo Duetten på bilden här.
 
 

Bröderna Rune och Tore Ivansson startade bilskroten tillsammans i mitten av 50-talet. Största kunderna på bilskroten var gränshandeln med Norge, som hade strikta lagar kring bilar. De demonterade en bil i tre delar för att sedan köra in delarna i Norge och montera ihop den.

Bilskroten har i dag cirka 1000 bilar. Efter Rune Ivanssons bortgång 2014 tog Tomas, Pia och Tore över som ägare. Rune och Tore Ivanssons har även medverkat i tv-programmet 100 höjdare med Filip och Fredrik, där de hamnade högt upp på listan.

Tomas Ivansson är själv inte intresserad av bilar. När han var liten sa hans far ”det här ska du inte hålla på med” och så blev det. Böcker om skroten har publicerats, samt en rad andra projekt. ”Parkert” av Per Hjort och Rolf Larsen är en fotobok om bilskroten. Staffan Ekengrens bok ”Kärlek till en skrot” innehåller foton och historian om skroten.

Källa: nwt.se

 

 
Platsen är verkligen en en nostalgitripp för den motorintresserade.
 
 
Idag är det naturen själv som sköter om vårdnaden om dessa uttjänta fordon.
 
Foto: Peter Eklund
070 36 00 351
 
ETT TIPS!
På You Tube
sök "100 höjdare - Bröderna Ivansson"
Båstnäs Bilskrot, Bilkyrkogård Årjäng, Bröderna Ivanssons bilskrot, Årjängs kommun,