Fredrika eller på sydsamiska Vistege
Fredrika, jo, dit kan ni åka över en dag om ni bor i Västerbotten i alla fall, Fram till 1799 hette orten Viska, som kommer från samiskans Visteke som betyder ungefär "platsen som är rik på renlav".
Namnet Fredrika kommer från Gustav IV Adolfs gemål, drottning Fredrika.
Sedan 2004 har det funnits planer på att bygga Europas största buddhistiska tempel i närheten av Fredrika...
Vi, Karin och jag åkte till Fredrika en dag i somras... En solig och angenäm fredag under juli månad... Självklart ville man glo en stund på den där omtalade Buddha-statyn, så dit åkte vi först av allt...

Men innan vi kom till Buddha statyn stannade vi till på den plats själva templet ska byggas... Idag står detta röda hus som ser ut något mellan en vanlig Västerbottensgård och en början till nått tempelliknande...

Jag vet egentligen inte vad detta berg i Fredrika heter, men från och med nu får det väl heta Tempelberget...

Två statyer finns redan på Tempelberget, dels Buddha själv ståendes och blickar ut över Fredrikas landskap... och sedan munken som sitter med korslagda ben under tak.

Massor med blommor och fina kransar i krukor och vaser finns placerade vid den godmodiga munkens fötter...

Utsikten från tempelberget är helt fantastiskt, kan tänka mig att för många ditresta munkar från Nepal och Indien anser detta vara exotiskt utöver det vanliga.

Efter vi sett oss mätta på Buddha statyer och fina vyer från tempelberget åkte vi in till Fredrikas samhälle. Vi parkerade vid Viskagården.

Viskagården i Fredrika drivs av Marlene te Dorsthorst och Monique Goudsblom från Holland. Båda kvinnorna är så fascinerade av det Västerbottniska landskapet och dom fria ytorna... Ja om man jämför befolkningstätheten mellan Åsele kommun som ju Fredrika tillhör så har Åsele 0,3 inv. / kvadratkilometer medan i Holland trängs 395 personer på en kvadratkilometer...

Inne på Viskagården fanns där även ett loppis, ett loppis med många prylar från just Holland...

Vi gjorde även ett besök till Fredrikas vackra träkyrka. Kyrkan som har anor från 1700-talet ligger fint till bland tallar och björkar...

Altarringen och bordet från 1877

Den mycket artiga men blyga guiden visar upp några av dom finaste alborna för oss,

Guiden visade mig därefter klocktornet där dom tre klockorna var uppriggade . Storklockan är gjuten 1949 av Bergholtz i Stockholm och väger 400 kg.
Lillklockan är gjuten i Sundsvall 1797 av Esaias Linderberg och väger 100 kg.

En gravsten utanför ingången till Fredrika kyrka fäste vår uppmärksamhet... Vi blev båda fascinerade av ett namn på stenen... Trolinda... dotter till Landstingsmannen Paulusson... Kollade på Ratsit, fanns ingen i Sverige med namnet Trolinda idag.
