Handväskor mot rasism

 Växjö den 13 april 1985, tog fotograf Hans Runesson denna historiska bild, en bild som spreds som en löpeld världen över... Ett gäng skinheads med nazistsympatier demonstrerar i Växjö, mot detta protesterar en dam som själv överlevt koncentrationslägrens fasor genom att som protest handgripligt svinga sin handväska mot en av nazistsympatisörerna, kvinnan heter Danuta Danielson. Bilden var tydlig, Växjö var en stad där man gick man och kvinna ur huse för att jaga bort rasisterna.
 
Kvinnan med handväskan fick sedan symbolisera antirasism och invandrarfientlighet... något som konstnär Susanna Arwin tog fasta på och gjorde en skulptur med denna bild som förlaga...
Susanna Arwins skulptur "Damen med handväskan"... Meningen var nu att skulpturen skulle ställas upp i samma gathörn i Växjö där händelsen ägde rum... Men Centerpartiets Eva Johansson kulturnämndens ordförande i Växjö sa blankt nej... Hon menade att alla skulle då tro att i Växjö sprang alla tanter omkring och var förbannade och slogs med sina handväskor...
Själv tycker jag att Eva Johansson och hennes parti tog ett fegt beslut... Här hade man en rejäl chans att visa upp Växjö som en stad där främlingsfientliga grupperingar inte hade något att hämta.
 
"Tantfullnes"
Susanna Arwin är förtjust i tanter, Här på kulturväven i Umeå finns hennes tantarmé, alla med handväskor.
Att placera ut handväskor på allmänna platser har blivit ett nytt sätt att visa sin ståndpunkt mot rasism, nazism och främlingsfientlighet... En symbolhandling som har sin grund i Hans Runessons bild på när som Danuta Danielson för 30 år tillbaka svingade sin handväska mot en skinhead i Växjö.
Hej tanten... Här är det bäst att hålla i handväskan i ett järngrepp... Han som sitter bredvid verkar ju vara full i fan.
Naken man med handväska... springer för livet... Vem är det som jagar honom?
Broad Street Bullies Pub... Men grabbar den där handväskan ser mer ut som en soptunna...
 
 
 

Mordet på Olof Palme

Flaggan halad till halvstång, Skelleftehamn 8 mars 1986, en vecka efter mordet på Olof Palme... Nu är det så kallade "skelleftehamnsspåret" åter på tapeten, i dagens nätupplaga av Aftonbladet och under P4 Västerbottens sändningar idag har man vänt upp och ner på alla tänkbara stenar för att hitta den mystiske brevskrivaren som passerade mordplatsen bara någon minut efter mordet... Enligt kommunchefen i Ånge vet han vem mannen var, för han är avliden sedan några år... Ånge-mannen var kollega med brevskrivaren och båda jobbade i SJ... Fortsättning lär följa...
mordet på Palme, Skelleftehamn, 1986-03-08,

Skid VM i Falun

Ja nu pågår Skid-VM från Falun som bäst... och imorron tisdag kommer gissar jag många sjukskriva sig för att se när som Charlotte Kalla åker sin paradgren 10 km.

Jo, skidtävlingar som VM kan vara otroligt spännande, men då fordras att det finns svenska åkare som har chansen att vinna och som kan utmana alla norrmän och norskor...
Många tycker det är jobbigt att Norge vinner vart och vartannat skidlopp... och många retar sig på Peter Northug, men jag tycker det är roligare och bättre att Norge vinner än att alla guld hamnar i Ryssland eller Kazakstan osv, och Northug är ju en spjuver och en riktig retsticka, men samtidigt lite som Per Ledin i hockey, någon som sticker ut och färglägger sceneriet i smula.
 
Men det är jättekul att på TV med egna ögon se vilken publiksuccé Skid-VM från Falun verkar bli... eller redan är.
Men jag vet inte, men överdriver inte SVT en smula då dom sänder flera timmar före start och alla möjliga experter ska tolka och gissa nästa tävlings utgång... Ja, somliga gillar ju det däringa, så dom får väl hållas...
Annars är skidtävlingar en av dom bästa TV-sporter man kan tänka sig, att på plats följa loppen är ju nästa omöjligt...
Men jag är helt och hållet emot masstarter, som alla sydeuropéer vill ha... masstart i femmilen... en hel klunga följer varandra tätt tätt för att under dom sista kilometrarna (i bästa fall) spurta... Ja om man inte gör som Johan Olsson som ju stack iväg tidigt och kunde räcka långt finger åt alla som trodde han skulle vara ett lätt byte att hinna ifatt.
 
Förr i tiden... för typ fyrtio femtio år sedan... om någon av läsarna minns så långt tillbaka i tiden... Då anordnades skidtävlingar på alla orter, inte bara i städer och samhällen... Nä till och med i byar som Mårtensboda... Jag kan tänka mig att det var runt 1958/59 när ett lopp startade från Mårtensboda skola och första uppförslöpan var Tallombacken precis ovanför Molins ... Vilken stämning det var... Som jag upplevde det var det säkert långt över hundra startande... En riktig folkfest i vår lilla by... Bilden här ovan är från Kusmark någon gång i slutet av fyrtio-talet.
Skid VM i Falun, Charlotte Kalla, Svenska Mad,