Vi besökte Auschwitz-Birkenau en gråmulen dag.

 
"Arbeit Macht Frei" Vilket fruktansvärt hån denna mening, med tanke på alla dom människor, män, kvinnor och barn som mördades på dom mest brutala sätt här i Auschwitz.
Redan när vi bestämde oss för att åka till Krakow så bokade vi också in via internet bussresan hit... Auschwitz ligger cirka sex mil väster om Krakow, under bussresan visades även en film om historien bakom dessa tradigier som utspelades här i södra Polen.
 
 
Auschwitz var det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger. Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945.
 
 
Svårt att föreställa sig och framför allt ta till sig all information guiden ger till oss via hörlurar, hur det tänktes kunna vara i dessa utrymmen... Barrack 11, var kvar i det skick som det var när Auschwitz befriades i januari 1945...
 
 
Hundratals tunnor av det gift man förde in i gaskammrarna, Zyklon B var det man använde...
 
 
Gaskammare, utrymme för avlivning av djur eller avrättning av människor medelst gas.
I tron att man skulle få duscha föstes för varje gång 700 till 900 människor in i denna kammare.
Andra fångar fick sedan ta hand om kropparna och föra bort dom till brännugnar.
 
 
Stora berg med skor och resväskor som tillhört dom som kom i fullastade tågvagnar. Namn och adresser på resväskorna i tron om att man senare skulle få återvända...
 
 
Ett av alla offer, Ida Sara Schimmelmann från Berlin.
 
 
 
 
 
Mot denna vägg skedde dagligen avrättningar.
 
 
Nakna ställdes man upp och en vakt sköt dom i huvudet... Andra lägerfångar fick ta hand om kropparna.
 
BIRKENAU
 
Polska byn Brzezinka på tyska Birkenau . Lägret fungerade som förintelseläger, med fyra större gaskammare och krematorium.
 
Tre kilometer från Auschwitz ligger Birkenau, vars ökända huskropp ger en annan rysningar av obehag.
Rudolf Höss vittnade under Nürnbergrättegångarna om att så många som 2.5 miljoner människor hade dött i Auschwitz. Rudolf Höss dömdes till döden och hängdes inom murarna av Auschwitz 1947.
 
 
Hit med järnvägset kom dagligen flera tågvagnar fulla med människor... Det första som gjordes var att skilja män från kvinnor och barn... Dom som ställdes till vänster blev genast förda till gaskammaren.
 
 
I dessa tågvagnar kom cirka 1500-2000 fångar per dag
 
 
Bland de första aktioner nazisterna genomförde i Polen 1939/1940 var att fängsla polska akademiker och att föra samman judar i getton. Anläggandet av koncentrationsläger i öst hör samman med den nazistiska regimens  Generalplan Ost, som utarbetades i olika omgångar mellan 1939 och 1942. Generalplan Ost var en hemlig plan för den tyska koloniseringen av Östeuropa. Planen innehöll bland annat riktlinjer för etnisk rensning– alla judar, romer och polacker i området skulle fördrivas. Judar och romer skulle avlägsnas, polacker och andra folkgrupper skulle användas som slavarbetare.
Efter kriget kom det fram att Krakow sparades för att samhällstoppen i Tyskland skulle kunna bosätta sig.
 
 
I dessa baracker, det fanns cirka trehundra sådana var fullpackade med fångar... i varje slaf skulle uppemot tio människor ligga...
Auschwitz inrättades i polska arméns tegelbyggnader under våren 1940 av den tyska polisen när alla fängelser i Generalguvernementet blivit överfulla (av framför allt polska oppositionella). I mars 1941 besöktes lägret av Heinrich Himmler som några månader senare beordrade att det skulle byggas ut för att kunna ta emot mer slavarbetskraft och fler judar. När SS:s arkitekter 1942 utförde ritningarna för Auschwitz-Birkenau innefattade det 600 byggnader. Vid krigsslutet 1945 hade drygt 300 av dem uppförts.
 
 
Barrack Nr 25, Dödsbarracken.
 
 
Det var med en stor lättnad att känna i kroppen att vi fick lämna denna gudsförgjätna plats och sätta oss i en varm och behaglig buss för att sedan få återvända till vårt hotell, duscha, dricka ett glas öl...
Men det var också ett otrolig meningsfullt besök, hit kommer dagligen tusen turister för att ta del av en mörk tid i människans historia...
Många gånger under besöket tänkte man... "Hur kunde så många människor bli så fruktansvärt grymma"
Akira Öken

Det som hände då är fruktansvärt. Det som händer nu är fruktansvärt.

Leon Fuchs

Fina bilder du tagit. Var där i mitten av maj 2017 och blev illa till mods av högarna med olika tillhörigheter som fanns i Auschwitz. I Birkenau var det ännu jobbigare för där blev en farbror dödad i augusti 1944. Lämnade en minnesplakett på tågvagnen som ett minne. Det var himla skönt att få lämna den där men jag tror inte den får hänga kvar där speciellt länge. Oavsett kändes det skönt att få lämna den där.

Svar: Jag håller med dig, vilken fruktansvärd plats och händelse, men det känns ändå fint att man besökt Auschwitz. Jag tror att vi nutidsmänniskor behöver se vad som kan hända och att man inget kan ta för givet.
Peter Eklund