Österrike, Wien dag ett

 
Vi, Maggan, Roger och Karin och jag lämnade ett soligt Skellefteå tidigt på onsdagsmorgonen, med ett fullsatt SAS-plan landade vi på Arlanda... På utrikesterminalen var kön jättelång och där träffade vi Janne, Ewa, Viveka och L-O som i sin tur var på väg till Krakow, så vi var verkligen inte ensamma som lämnade gamla svedala för ett äventyr uti vida världen.
 
 
I planet mot Wien satt vi vid nödutgången, mycket benutrymme men samtidigt tråkigt att inte kunna se ut från ett fönster.
 
 
Bland det första man ser på Vienna Airport är reklam för Gustav Klimts världsberömda målning "Der Kuss" "Kyssen".. Att se målningen originalet är ett av våra mål när vi anländer Wien.
 
 
Med transfer från flygplatsen var vi redan mitt dagen på "vårt" hotell Starlight
på Salzgries (Saltgrisen som vi döpte gatan till )
Starlight Suiten Hotel Wien Salzgreis ligger i centrala Wien, 10-15 minuters promenad från sevärdheter som Staatsoperan, Belvedereslottet och Stefansdomen,
 
 
En flaska röd pitt på närbutiken.
 
 
Framme på hotellet sköljde vi ner resdammet med lite vin och öl.
 
 
 
Cirka 10 minuter från hotellet ligger tunnelbanestationen Schwedenplatz (så passande namn)
Från denna station var man i centrala Wien på ett par minuter.
Fint tunnbanenät i Wien, rent och snyggt och gick relativt snabbt att förstå sig på.
Ville man hålla sig ovan jord rullade tricken och bussar runt stan hela tiden...
 
 
Wien, Stephansplatz
 
 
Stephansplatz är nog Wiens mest fashionabla område,
här ligger dom dyra butikerna tätt ihop som Gucci, Yves Saint Laurent, Versace, Louis Vuitton och faktiskt svenska Hennes & Mauritz
 
 
Stefansdomen är Wiens katolska domkyrka, belägen vid Stephansplatz. Kyrkan är vigd åt Sankt Stefan, som brukar kallas "den förste martyren". Kyrkobyggnaden är övervägande i gotisk stil, kyrkan håller på att restaureras så för dagen är det ganska rörigt runt kyrkan.
 
 

Det finns 18 altare i huvuddelen av kyrkan och fler i olika kapell. Högaltaret och Wiener Neustädt-altaret är de mest kända

Katedralen är 107 meter hög och 34 meter bred. Sot som ansamlats under århundradena har på senare tid avlägsnats och förändrat kyrkan från en svart byggnad till en vit.

 
 
Tidstypiska Turister
framför Stephansdomen.
 
 
Längs Fleischmarkt strasse.
 
 
Kvällsmåltiden intogs på Top Lokal, Fleischmarkt 18
Vi beställde wienerschnizel och rött vin därtill.
När vi kom vid åtta tiden, så var detbetydligt fler personal än gäster, men allt efter kvällen led fylldes snart lokalen med hungriga gäster.
 
Det var allt för idag1
Wien, Vienna, Stephansplatz, Fleischmarkt wien, Schwedenplatz, Starlight suiten Salzgries