-Den raka linjen är ogudaktig och omoralisk- enligt Hunderwasser

 
Ska DU besöka Wien för första gången får du inte glömma att besöka Hundertwasser.
Denna omtalade gatustump finns på adress Weißgerberlände 14.
Vem var då denne man Friedensreich Hundertwasser?
från början Friedrich Stowasser), född 1928 i Wien, död feb. 2000 på RMS Queen Elizabeth II i Stilla Havet nära Nya Zeeland. Hundertwasser var österrikisk bildkonstnär och formgivare.
 
Hans första byggnadsverk var  Hundertwasserhaus i Wien, som uppfördes 1983-86, den plats vi nu befinner oss.
 
 
Från korsningen Krieglergasse och Weißgerberlände får man genast syn på dom underliga bostadshusen som verkligen bryter mönstret från den mer normala byggnadsstilen.
 
 
Hundertwasser hade ett känt statement, nämligen "Den raka linjen är ogudaktig och omoralisk".
 
 
Hans Namn
Redan när han studerade en kort period vid Wiens konstakademi 1948 beslöt han sig för att ändra sitt efternamn 'Stowasser', så att dess ursprungliga innebörd lyftes fram. Stowasser blev Hundertwasser. 'Sto' är tjeckiska för 'hundert' eller 'hundra', alltså 'Hundravatten' på svenska. Senare gjorde han likadant med sitt förnamn Friedrich  (Fredrik på svenska), vilket blev Friedensreich (Fredsrike eller Fredsrik eller Fridfull). Så småningom gjorde han ytterligare tillägg av mellannamn, så att det fullständiga namnet slutligen löd Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser (ungefär: Fredsrike Regndag Mörkfärggrann Hundravatten.
(wikipedia)
 
 
Vi besökte platsen en fredag tidigt på dagen, men turister från när och fjär hade redan hunnit dit
 
 
Man kom osökt att tänka på konstnärinnan Mildrid Rømo från Norge när man ser dessa former på hus.
Det kan ju inte vara så speciellt trevligt att bo i nån av dess lägenheter, med tanke på att det alltid står en massa nyfikna turister och ser på allt som rör sig.
 
 
Från 1975 och fram till sin död bodde Hundertwasser i Kawakawa, ett litet jordbrukssamhälle i norra Nya Zeeland. Han kom alltmer att betrakta Nya Zeeland som sitt officiella hem.
 
 
Hundertwasser blev tidigt medlem av  Art-Club i sin hemstad Wien. Hans blandning av figurativ och abstrakt konst präglas av starka färger, spiraler och oregelbundna former. Detta gäller såväl hans bildkonst som formgivning och byggnadsstil.
 
 
Toaletten inget undantag
Svåger Roger försöker sikta rätt trots att alla väggar lutar snett.
 
 
År 2007 uppkallades ett torg efter honom i Wien, Friedensreich-Hundertwasser-Platz
 
 
Givetvis blir det kommersiellt och vill man köpa med sig en pryl, ett minne av nått slag finns det tusentals saker att välja på 
 
 
Tack och adjö
 
 
Hundertwasser,